wtorek, 26 stycznia 2016

Przepis na tort czekoladowo - śmietanowy.

Do tej pory na blogu nie pojawiały się posty o tematyce kulinarnej, ale postanowiłam to zmienić, bo bardzo lubię piec. Spokojnie, nie zamierzam zostać masterchefem, na blogu dalej będą pojawiały się różnorodne treści. Mam jednak nadzieję, że nowa kategoria przypadnie Wam do gustu.



Dzisiaj pokażę Wam przepis na tort, który upiekłam  w ubiegły weekend. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony bitą śmietaną. Czym różni się od standardowych ciast? Do biszkoptu dodajemy roztopionej czekolady, a nie kakao. Różnicę czuć już podczas pieczenia. Warto go upiec nawet dla samego zapachu



Przepis na tort czekoladowo - śmietanowy

Biszkopt czekoladowy z przepisu Julii Child*


  • masło i mąka do wysmarowania tortownicy
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 2 łyżkami wrzątku

1. Rozgrzej piekarnik do 175 st.
2. Lekko nasmaruj tortownicę, posyp ją mąką i zakołysz, żeby całkowicie pokryć powierzchnię, po czym odsyp nadmiar mąki.
3. Roztop czekoladę, wymieszaj z kawą i ostudź - powinna być letnia.



  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3,5 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli i 1/8 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej

    1. Rozdziel jajka, wrzucając żółtka do jednej dużej miski, a białka do drugiej (najlepiej do miski miksera).
    2. Ubijaczką wymieszaj żółtka z cukrem, który powoli wsypiesz (nie cały na raz). Ubijajj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje i nabierze cytrynowego koloru.
    3. Do wcześniej roztopionej czekolady dodaj masło, mieszając do powstania jednolitego płynu.
    4. Masę czekoladową połącz z koglem - moglem,
    5. Roztrzep białka za pomocą miksera. Gdy zaczną się pienić, dodaj sól i ocet winny. Ubijaj tak długo, aż na powierzchni pojawią się miękkie wzgórki. Wtedy posyp pianę cukrem i ubijaj dalej do zesztywnienia wzgórków.
    6. Gumową łopatką delikatnie wymieszaj 1/4 piany z masą czekoladowo-żółtkową. Gdy składniki częściowo się połączą, przesiej do nich 1/4 mąki. Wymieszaj szybko, ale ostrożnie. Po częściowym połączeniu się składników zacznij mieszać masę z 1/3 pozostałej piany, a kiedy i ona połączy się częściowo z ciastem, przesiej 1/3 reszty mąki. Kontynuuj, dodając na przemian trochę mąki i piany, a potem mieszając szybko i z wyczuciem, aż wykorzystasz wszystkie składniki.


    PIECZENIE
    Przełóż masę do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm) i przechyl ją na wszystkie strony, żeby ciasto rozłożyło się równomiernie. Natychmiast umieść tortownice na środkowym poziomie wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy widelec wbity w sam środek okaże się czysty po wyjęciu, a pomiędzy krawędzią biszkoptu a ścianką blachy utworzy się cienka szczelina.



    *przepis pochodzi z książki Julii Child "Francuski szef kuchni", Wydawnictwo Literackie, 2013


    Przekładanie

    • 550 - 600 ml śmietanki 30%
    • 4-5 łyżek cukru
    • 2 torebki śmietan-fixu
    1. Śmietankę włóż na ok. 5 minut do zamrażarki, w celu mocnego schłodzenia.
    2. Roztrzep ją mikserem, a gdy zacznie się pienić, dodaj cukier wymieszany z fixem. Ubij mocno.

    3. Wytnij maleńki pionowy klinek biegnący przez cały bok biszkopta - dzięki temu precyzyjnie złożysz wszystkie blaty.
    4. Teraz przetnij ciasto poziomo na trzy części.
    5. Połóż dolny blat na paterze i nałóż na niego śmietany. Przykryj go kolejnym i powtórz czynność.
    6. Rozprowadź śmietanę na górze i po bokach. 

    DEKORACJA
    • woreczki do mrożenia
    • cztery kostki czekolady deserowej i pół łyżeczki masła
    • kostki czekolady do ułożenia
    7. Pozostałą śmietanę nałóż do worka. Obetnij róg w odległości 0,5 cm od zgrzewu. W ten sposób utworzyłeś dziurę o średnicy ok. 1 cm.
    8. Skręć worek wypuszczając powietrze. Obejmij go dłonią i wyciskaj śmietanę.
    9. Czekoladę roztop w garnku. Dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia. Nałóż do kolejnego worka.
    10. Teraz znowu obetnij róg, ale znacznie mniej. Utwórz dziurkę o średnicy ok. 0,5 cm.
    11. Postępuj jak przy dekoracji śmietaną.
    12. Ułóż kostki czekolady na torcie.





    Daj znać o efektach swojej pracy. Pytaj, jeśli nie jesteś czegoś pewien. Powodzenia!

    6 komentarzy:

    1. Wygląda apetycznie 😊 Współczuję Ci,że nie mogłaś go spróbować

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale świetne <3 Mega pysznie wygląda :3

      OdpowiedzUsuń
    3. Śliczny torcik <3 Nie mogę się doczekać kolejnych wpisów o tematyce kulinarnej ^^

      OdpowiedzUsuń
    4. Po cichu podeślę mamie linka jaki chciałabym mieć tort ;3

      Wspaniały pomysł na kategorię kulinarną ;) Rozwijaj się! <3

      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Powinnaś dostać nagrodę za najbardziej kreatywnego komentatora. Dziękuję!
        Pozdrowienia ;)

        Usuń

    Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz mi wiadomość. Serio



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...