środa, 3 sierpnia 2016

Bułeczki cynamonowe na trzy sposoby


Jeżeli zapytacie mnie, co najbardziej lubię jeść, to możecie spodziewać się odpowiedzi: drożdżówka z lukrem i dużą ilością kruszonki. Dlatego w wakacje wzięłam bułki drożdżowe na warsztat. Czytam przepisy i testuję różne modyfikacje. Tym razem podzielę się z Wami kilkoma wersjami cynamonowych wypieków.

Pochodzą one z krajów skandynawskich i właśnie tam jest ich kilka rodzajów. Najbardziej znane są te skręcone, "ślimaczki", które możecie spotkać restauracjach Ikei. To szwedzkie kanelbullar, na zdjęciu z prawej.
Ten zwinięty supeł na środku to norweski kanelsnurrer lub kanelknuter. Dla dociekliwych kanel to po norwesku cynamon, snurrer to obrót, a knuter - węzeł.

Z lewej jest odmiana fińska - korvapuusti.

Czym się różnią? Przede wszystkim metodą zawijania, co wszyscy widzimy. Ale są też drobniejsze różnice. Kanelknuter i korvapuusti są wykonywane z takiego samego ciasta, ale fińskie bułki są posypywane siekanymi migdałami. Za to ciasto do kanelbullar jest inne: zazwyczaj nie zawiera jajek i kardamonu. Ok, koniec z wstępami, przejdźmy do konkretów.


Podstawą wszystkich bułek jest ciasto drożdżowe, czyli:

  • drożdże
  • mąka pszenna typ 550
  • cukier
  • mleko
  • tłuszcz, w tym przypadku masło
Opcjonalnie dodajemy do tego jajka i kardamon.

Szwedzkie kanelbullar


Przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe linkuję (po polsku). Wychodzą idealne.

Przepis na korvapuusti i kanelknuter

Opracowałam sama przeglądając fińskie i norweskie strony.

składniki:
ciasto
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 szkl. mleka
  • 200 ml cukru
  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 150 g masła (roztopione i ostudzone)
nadzienie
  • 100 g masła (lub więcej)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
glazura
  • białko jajka
  • mleko
Przygotowanie:
  1. Zrób rozczyn z drożdży: rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki zalej odrobiną ciepłego mleka (do pokrycia sypkich produktów). Mleko nie może być gorące, ok. 30 st. Wymieszaj i odstaw na 25 min.
  2. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób. Na koniec dodaj roztopiony tłuszcz.
  3. Uformuj kulę, włóż do miski i nakryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie: miękkie masło (pozostawione wcześniej w temp. pokojowej) wymieszaj z cynamonem i cukrem.
                                    

Zawijanie

Kanelknuter

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy maślaną masą. Składamy na pół i jeszcze raz na pół, po czym znów wałkujemy. Tniemy ciasto na paski, które nacinamy w połowie. Potem skręcamy. obaczcie film.


Korvapuusti

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masą. Na filmie możecie zobaczyć, że osobno rozsmarowywane jest masło, które później posypuje się cynamonem i cukrem. To właśnie druga metoda. Wybierzcie sami, która bardziej wam odpowiada.  Następnie zwijamy ciasto w roladę i kroimy w trójkąty. Na końcu przygniatamy węższą stronę.


Smarowanie i pieczenie:
Pocięte bułki smarujmy glazurą, można posypać siekanymi migdałami i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po ok. 30-40 min wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 min. Ale bądźcie czujni i wyciągnijcie blachę po zezłoceniu. Trzeba uważać, żeby ich nie przesuszyć.

I są. Pyszne, mięciutkie, pachnące cynamonem, drożdżowe bułeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz mi wiadomość. Serio



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...